Jij bent hier: Informatie rond gezondheid  »  Aandoeningen  »  Oervoeding vermindert risico op welvaartsziekten

Oervoeding vermindert risico op welvaartsziekten

Gepubliceerd in de categorie Aandoeningen       
Oervoeding vermindert risico op welvaartsziekten

Voeding die onze verre voorouders al aten – o.a. groenten, vlees, vis, eieren, noten, fruit–, lijkt het risico te verminderen op hart- en vaatziekten en diabetes. Dat blijkt uit onderzoek naar de effecten van paleolithische voeding (oervoeding) van het Louis Bolk Instituut onder personen met kenmerk

Opzet pilotstudie

Het doel van het onderzoek was na te gaan of paleolithische voeding gunstige effecten heeft op de gezondheid. Voor het onderzoek zijn 34 deelnemers geselecteerd met twee of meer kenmerken van het metabool syndroom (hoge bloeddruk, toegenomen buikomtrek, verhoogde suiker en/of verhoogde cholesterolwaarden). Zij hebben twee weken lang ofwel paleolithische voeding gegeten (met groenten, vlees, vis, eieren, noten en fruit en zonder zuivel en granen), ofwel voeding gebaseerd op de voorschriften van het Voedingscentrum (waarbij wel zuivel en granen verstrekt werden).

De deelnemers werden at random ingedeeld en wisten niet welke groep de onderzoeks- en welke de controlegroep was. Vóór en na de dieetperiode werden o.a. de buikomvang, bloeddruk, cholesterol- en suikerwaarden van de deelnemers gemeten. Bij dit onderzoek heeft het Louis Bolk Instituut samengewerkt met Wageningen UR, de Universiteit van Groningen, de Universiteit van Gerona (Spanje) en Scriptum.

Paleolithische voeding positief effect op bloeddruk, cholesterol en overgewicht

Uit de studie blijkt dat er aanwijzingen zijn dat paleolithische voeding een positief effect heeft op de bloeddruk, cholesterolwaarden en insulineresistentie bij mensen met kenmerken van het metabool syndroom. Op de suikerwaarde lijkt paleovoeding geen duidelijk effect te hebben. Daarnaast bleken deelnemers die paleovoeding (oftewel oervoeding) aten, toch wat gewicht te verliezen – ondanks inspanningen om dit te voorkomen.

Metabool syndroom groeiend probleem in Westerse wereld

Aanleiding voor dit onderzoek is de sterke stijging van het aantal mensen met het metabool syndroom. Het metabool syndroom leidt tot een verhoogd risico van hart- en vaatziekten, suikerziekte en complicaties daarvan. Het gaat om hoge bloeddruk, toegenomen buikomtrek, verhoogde suiker en/of verhoogde cholesterolwaarden. Aanpassen van voeding en leefstijl kan invloed hebben op alle aspecten van het metabool syndroom. Sinds de oertijd zijn genetische veranderingen in het menselijk lichaam miniem geweest, terwijl onze leefstijl en voedingspatronen in relatief korte tijd ingrijpend veranderd zijn.

Bron