Jij bent hier: Informatie rond gezondheid  »  Aandoeningen  »  Wat kan een reden van bloedneus zijn?

Wat kan een reden van bloedneus zijn?

Gepubliceerd in de categorie Aandoeningen       
Wat kan een reden van bloedneus zijn?

Bloedneus is geen aparte ziekte maar een verschijnsel die bij vele aandoeningen aanwezig kan zijn dus een zgn. niet specifiek verschijnsel. Daarom tot de reden ervan kunnen zowel een ernstige neoplasie als gewone verkoudheid behoren.

Ongeacht de intensiviteit de bloeding vormt altijd een specifiek signaal over onregelmatigheden in het fungeren van het organisme. Het heeft vooral betrekking op redenen die als algemeen worden beschouwd dus die niet door ziektes of neusletsels ontstaan maar een verband met meer algemene aandoeningen hebben. Met name heeft dit betrekking op hoge bloeddruk, atheromatose, bloedstollingsstoornissen, leverfalen, sommige infectieuze ziektes. Tot locale redenen behoren mechanische letsels van de neus, beschadiging van bloedvaten, onregelmatigheden in de bloedvaten, beschadiging of uitdroging van de slijmvlies, infecties van bovenste ademhalingswegen.

Een aparte kwestie vormen neusbloedingen bij kinderen. In de periode tussen derde en achtte levensjaar en vervolgens in de adolescentieperiode zeldzame bloedingen zijn meestal niet met een ziekte verbonden. Maar indien dit verschijnsel te vaak voorkomt, de bloeding aanzienlijk is of er andere ongewone symptomen aanwezig zijn, zoals bv. koorts, is het nodig om met kinderarts in contact te komen. Terugkomende bloedingen kunnen ook door defecten in mond- en neusholte veroorzaakt zijn, bv. vergroting van amandelen, bouw van de neusscheiding of te grote hoeveelheid van bloedvaten.

Het is eveneens aangeraden om te weten dat soms de bloeding niet uit de neus komt maar bv. uit longen, maag of van de slokdarmspataders. In zulk geval vormt dit een symptoom van zeer ernstige ziekte.