Jij bent hier: Informatie rond gezondheid  »  Aandoeningen  »  Hooikoorts – hoe kan je hooikoorts aanpakken?

Hooikoorts – hoe kan je hooikoorts aanpakken?

Gepubliceerd in de categorie Aandoeningen       
Hooikoorts – hoe kan je hooikoorts aanpakken?

Hooikoorts, ook een allergische rinitis genoemd, is een seizoensgebonden aandoening die bij mensen voorkomt die aan inhalatieallergie lijden. De aandoening lijkt op een gewone verkoudheid, maar ze eist een andere behandeling. Wat voor behandeling?

Symptomen van hooikoorts

Hooikoorts karakteriseert zich door lopende neus, die samengaat met vaak niezen, rode neus, waterige ogen, opzwellen van de oogleden en jeukende neus, ogen, keel en gezichtshuid. Hooikoorts verschilt van een gewone verkoudheid vooral door rode, gezwollen, tranende ogen die slecht op het zonlicht reageren en oculaire hyperemie. Bovendien, de oorzaak van lopende neus kan makkelijker vastgelegd zijn door zijn seizoengebondenheid. Een gewone wandeling langs bomen of verblijf op een weide activeert de hooikoorts.

In zulke gevallen moet men een specialist raadplegen, dus een alergoloog die dankzij bepaalde huidtesten vaststelt waarvoor we precies allergisch zijn. Indien nodig kan hij ook provocatietesten uitvoeren. Tijdens een dergelijke test voert de alergoloog een kleine hoeveelheid van allergenen in en observeert de symptomen.
 

Hooikoorts: behandeling

Hooikoorts is een vervelende aandoening. Het normale functioneren van iemand die aan allergie lijdt, stoort niet alleen maar de lopende neus, maar ook terugkomend niezen, jeuk, gezwollen gezicht en voortdurend tranende ogen. Soms is allergie zo sterk dat ze een normaal slaappatroon, concentratie, fysieke activiteit en werk verhindert. Indien er bij de patient ook een zware, droge hoest voorkomt, dan kan de arts een spirometrie laten uitvoeren om astma te bevestigen. Aan inhalatieallergie lijden vooral kinderen en mensen jonger dan 20 jaar. De aanwezigheid van de inhalatieallergie verhoogt de risico van het onstaan van astma.

Om hooikoorts te behandelen moet men antihistamines en nasale decongestieve geneesmiddelen innemen. De antihistamines kunnen helaas de problemen met concentratie veroorzaken en leiden tot verhoogde slapierigheid. Nasale decongestieve geneesmiddelen daarentegen kunnen niet langdurig gebruikt worden omdat ze tot verstopte sinussen kunnen leiden. Daarom ook lijkt de therapie met glucocorticoïden de beste oplossing zijn. Ze zijn helemaal veilig en ze worden nauwelijks geabsorbeerd, dus ze veroorzaken geen bijwerkingen. Ze beperken dan toch de vervelende symptomen. Zwangere vrouwen en kinderen dienen zwakkere medicijnen te gebruiken. Wanneer er naast de allergie ook de symptomen van astma voorkomen, dan gebruikt men leukotriënen.