Jij bent hier: Informatie rond gezondheid  »  Aandoeningen  »  Slaapproblemen – hoe pak je ze aan?

Slaapproblemen – hoe pak je ze aan?

Gepubliceerd in de categorie Aandoeningen       
Slaapproblemen – hoe pak je ze aan?

Goed en lang genoeg slapen is een voorwaarde om elke dag normaal functioneren. Slaapstoornissen kunnen echter plots opduiken om verschillende redenen en een vervelend probleem worden. Hoe kan je ze oplossen?

Soorten van slaapstoornissen

Slaapproblemen betekent niet altijd dat iemand een insomnia heeft. Men kan aan verschillende stoornissen van deze soort lijden. Dit zijn: narcolepsie, slaapapneu, slaapverlamming, hypersomnie of slaapwandelen. Insomnia is echter het meest voorkomende aandoening die bovendien het levenskwaliteit verlaagt zelfs als die relatief kort duurt. Toch een groter probleem voor de fysieke en psychische gezondheid is de langdurige slaaploosheid. We spreken daarover wanneer de slaapproblemen meer dan een maand duren.

Men kan zelf voor de verbetering van het slaapcomfort zorgen. Toch moet men bij een chronische insomnia arts raadplegen. Zeer vaak is ze een symptoom van een somatische aandoening. Op deze manier kunnen hersens reageren op hormonale stoornissen, hyperthyreoïdie, reumatische aandoeningen, ademhalingsziekte, hartfalen enz. Insomnia kan ook een psychische ondergrond hebben en verbonden met depressieve toestanden of angststoornissen zijn. In geen van die gevallen zal het luchten van de slaapkamer of zakje van lavendel in de kamer doen, helpen. Zulke methodes kunnen effectief zijn wanneer we met korte insomnia te maken hebben die door stress, nieuwe situaties (een verhuizing, een jobverandering) of een ziekte van paar dagen veroorzaakt wordt. Meer serieuze stoornissen moeten farmacologisch of psychotherapeutisch genezen worden. We kunnen natuurlijk wel voor natuurlijke middelen kiezen die de slaapkwaliteit verbeteren, zoals melatonine of kalmerende kruiden. Ze gaan echter het probleem niet oplossen, maar alleen het slaapritme reguleren.

Het gevoel van patient is wel een basis voor een medisch advies van insomnia. Verdere onderzoeken hebben als doel de oorzaak van de slaapstoornis te vinden en geschikte behandelingsmethodes aanpassen. Het gaat samen met hulpmiddelen van cognitieve gedragstherapie, zoals het bijhouden van een slaapdagboek, het reguleren van het werkritme, de verandering van dieet en slaapgewoontes (geen dutjes overdag, slapen gaan en opstaan om dezelfde tijd), minder contact met elektronica, verbetering van de slaapomstandigheden, vermindering of stoppen met verslavingen (vooral sigaretten en alcohol) enz.

Slaap en levensstijl – de verandering van gewoontes heeft invloed op de slaapkwaliteit

Zelfs wanneer we honderd procent gezond zijn, kunnen we opmerken dat we slecht slapen. 'S nachts kunnen we lang niet in slaap vallen en 's ochtends kunnen we geen energie vinden om aan de slag te gaan omdat we ons niet ontspannend voelen. Onze slaap is bovendien ondiep en daarom worden we 's nachts makkelijk wakker. Misschien zouden sommigen verbaasd of geschokkeerd zijn, maar vaak is een slechte slaap te wijten aan de onvoldoende vermoeidheid van het lichaam. Het gaat hier echter alleen over een fysieke vermoeidheid. Het gebruiken van energie overdag voor lichamelijke activiteit brengt met zich een sterke nood aan een diepe herstelling van het lichaam mee. Als we alleen door intellectuele werk moe zijn en als we binnen laatste uren geen tijd aan de beweging hebben besteden, dan zal een diepe slaap bij ons niet komen. Daarom is het belangrijk om regelmatig aan sport te doen. Hoe het lichaam meer moe is, uitgeput, hoe meer zou het naar homeostase streven, dus naar het terugkrijgen van het evenwicht. De uren aan het bureau of kilometers aan het stuur gaan ons niet helpen om in een gezonde slaap te vallen.

Om een hoge slaapkwaliteit terug te krijgen, zou het nog best zijn om paar gewoontes te veranderen. Positieve gewoontes zijn dan wel: niet te veel eten voor slaap gaan, relax met een boek in plaats van kijken naar elektrische toestellen, regelmatig de slaapkamer luchten, alcoholconsumptie beperken, een lichtverteerbaar dieet volgen, stoppen met roken. Slaap zal ook beter zijn dankzij een geschikte matras.