Jij bent hier: Informatie rond gezondheid  »  Adviezen  »  Wat is hyaluronzuur?

Wat is hyaluronzuur?

Gepubliceerd in de categorie Adviezen       
Wat is hyaluronzuur?

De hyaluronzuur vormt de basis van vele moderne ingrepen uitgevoerd in de schoonheidssalons. Het is eveneens de basisingrediënt van vele cosmeticaproducten. Wat is eigenlijk deze beroemde hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is geen... zuur

Hyaluronzuur is een polysacharide (glycosaminoglycaan) in de vorm van een transparante gel. Dus eigenlijk uit het scheikundig oogpunt is dit stof geen zuur. Op geen enkele manier wordt de betekenis ervan daardoor vermindert. Hyaluronzuur vormt de basiselement van de structuur van de botten en huid. In het menselijk lichaam wordt de extracellulaire matrix van de huid uit hyaluronzuur opgebouwd. Daarnaast hyaluronzuur bevindt zich ook in het gewrichtsslijmvlies.

 

Wat is de functie van hyaluronzuur?

De hyaluronzuur in de opperhuid verbindt het water (een deeltje van de zuur kan zelfs tot 250 waterdeeltjes binden). Het is van belang omdat juist uit water bestaat het grootste deel van het menselijk lichaam (ongeveer 3/5 van de gehele massa). Deze populaire glycosaminoglycaan houdt dus de natuurlijke bevochtiging van de huid op het juiste niveau. De juiste hoeveelheid van de hyaluronzuur in de extracellulaire matrix zorgt voor de goede soepelheid van de opperhuid. Als wij ouder worden daalt de hoeveelheid van dit stof en de opperhuid wordt minder soepel. Het natuurlijk gevolg ervan bestaat uit het ontstaan van kleine rimpels die vervolgens steeds dieper worden. Het proces van het ouder worden van de huid is dus direct verbonden met de langzame vermindering van de hoeveelheid van hyaluronzuur.

Het is ook nodig om te weten dat dit natuurlijk stof in de vorm van transparante gel beïnvloedt niet alleen de uiterlijk van het menselijk opperhuid. Hyaluronzuur in het gewrichtsslijmvlies smeert de gewichten en zorgt voor de bescherming van hun cellen.

Hyaluronzuur in de cosmeticaproducten (crèmes, gels) heeft een uitstekende bevochtigende werking. Het is ook van belang dat dit stof volledig veilig voor allergische personen is. 

Tags: