Jij bent hier: Informatie rond gezondheid  »  Adviezen  »  Vervelende gevolgen van menopauze – hoe ze aanpakken?

Vervelende gevolgen van menopauze – hoe ze aanpakken?

Gepubliceerd in de categorie Adviezen       
Vervelende gevolgen van menopauze – hoe ze aanpakken?

Menopauze, samen met eerste menstruatie of zwangerschap zijn belangrijke momenten in het leven van een vrouw. Samen met het begin van menopauze stoppen er de reproductiemogelijkheden – het lichaam produceert geen eicellen meer.

Hoe zichzelf op climacterium voorbereiden?

Sommige vrouwen ondergaan bepaalde fysiologische veranderingen bijna probleemloos. Ze kunnen dus de gevolgen van menopauze niet lastig vinden. Meestal is echter het climacterium nogal een vervelende tijd. Maar zowel voor het begin van menopauze als ertussen kunnen de negatieve veranderingen voorkomen worden. Zonder twijfel draagt een snel levensritme, functioneren in een grote stress, slecht eten en nauwelijks sporten bij dat de menopauze nog vervelender zal zijn. Het is belangrijk om van tevoren voor de verbetering van levenskwaliteit te zorgen, vooral voor regelmatig sporten, rustige slaap en goed dieet.
 

Het climacterium eist om aan een gunstig menu zich te houden. Er moeten niet veel producten in zitten die verzadigde vetten bevatten (ze bevinden zich vooral in producten van dierlijke oorsprong). Het is beter om ook koffie, sigaretten, frisdranken en snoepgoed te beperken. Het is aanbevolen om meer producten te consumeren die rijk aan fyto-oestrogenen zijn - plantaardige oestrogenen die het lichaam als eigen ziet. We vinden ze in zaden van peulvruchten, zaden van linnen en lijnzaadolie, in tarwe, haver, maïs of wortel.
 

Fyto-oestrogenen of HVT?

Een directe reden van gevoelde klachten tijdens de menopauze is een gebrek aan oestrogenen. De aanvulling van die gebrekken maakt het moeglijk om de klachten tijdens het climacterium te minimaliseren. Er bestaan twe manieren om dat te doen – therapie met fyto-oestrogenen of hormoonvervangingstherapie.

Hoewel fyto-oestrogenen met hun bouw echt op menselijke hormonen lijken, hebben ze eigenlijk nauwelijks invloed op de verbetering van leven en stemming. Het lichaam ziet ze als oestrogenen en verbindt ze met neuronen van hypothalamus als eigen. Ze hebben echter minder kracht dan natuurlijke vrouwelijke hormonen. Ze helpen meer de vrouwen die de gevolgen van de menopauze nauwelijks voelen. Onder de voorwaarde dat ze de fyto-oestrogenen niet alleen uit het dieet krijgen, maar ook van klare preparaten. De hoeveelheid van plantaardige hormonen in voedingsproducten is te klein om therapeutische eigenschappen te kunnen noemen.

Een meer effectieve werking heeft zeker hormoonvervangingstherapie die duidelijk het gebrek aan oestrogenen regelt en die de vervelende symptomen van menopauze minimaliseert. Andere voordelen van het gebruik van die therapie is bv. verlagen van cholesterol, grotere bescherming tegen diabetes type 2 of osteoporose, de verbetering van de toestand van bloedvatten en de regulatie van bloeddruk. Indien HVT onder de toezicht van artsen en in bepaald vastgestelde dossis voor 60 jaar ingenomen wordt, dan kan men die therapie als niet alleen effectief, maar ook veilig zien.