Jij bent hier: Informatie rond gezondheid  »  Onderzoeken  »  Waarom is cytologie zo belangrijk en hoe vaak dient het uitgevoerd te worden?

Waarom is cytologie zo belangrijk en hoe vaak dient het uitgevoerd te worden?

Gepubliceerd in de categorie Onderzoeken       
Waarom is cytologie zo belangrijk en hoe vaak dient het uitgevoerd te worden?

Kanker van de baarmoederhals is één van de meest voorkomende neoplasie. Dankzij regelmatig uitgevoerd cytologisch onderzoek kan deze ziekte op een eerdere etappe ontdekt worden en doelmatig bestreden.

Cytologisch onderzoek is een populaire benoeming van het afnemen van cellen van slijmvlies in de baarmoederhals, deze ingreep wordt uitgevoerd in het kader van preventieve onderzoeken met het oog op baarmoederhalskanker tijdens een gynaecologisch onderzoek. Het heeft een enorme betekenis voor de gezondheid van vrouwen, omdat baarmoederhalskanker ontwikkelt zich meestal door enkele jaren en in de eerste fazen van ontwikkeling is het zogenaamde pre-stadium te merken die in een cytologisch onderzoek kan worden ontdekt. Vroeg ontdekte baarmoederhalskanker kan volledig genezen worden.

Er bestaan de zgn. andere risicofactoren zoals vroege seksuele initiatie, groot aantal seksuele partners, leeftijd tussen 45-55 jaar, roken of groot aantal geboortes, maar eigenlijk het risico betreft elke vrouw. De baarmoederhalskanker wordt door humaan papillomavirus HPV veroorzaakt. Om die reden dient de cytologie om elke twee, drie jaar te worden uitgevoerd en niet later dan drie jaar na eerst seksueel contact. Indien iemand met dit virus besmet is of er andere risicofactoren aanwezig zijn, dient het onderzoek elk jaar te worden uitgevoerd. Cellen voor onderzoek kunnen gewoon tijdens elk gynaecologisch onderzoek worden afgenomen en het is een volledig niet pijnlijk ingreep die in sommige gevallen het leven kan redden.