Jij bent hier: Informatie rond gezondheid  »  Onderzoeken  »  Verplichte vaccinaties – tegen wat en wanneer?

Verplichte vaccinaties – tegen wat en wanneer?

Gepubliceerd in de categorie Onderzoeken       
Verplichte vaccinaties – tegen wat en wanneer?

Vaccinaties die verplicht zijn, worden door het Nationaal Gezondheidsfonds gefinancierd. Het is de verplichting van elke ouder om op de hoogte te zijn van de vaccinatiekalender. Tegen wat en wanneer moeten we onze kinderen inenten?

Massale vaccinaties laten de verspreiding van besmettelijke ziektes voorkomen en betreffen patiënten tot de leeftijd van 19 jaar. Sommige vaccinaties worden eenmalig gedaan, andere dienen herhaald te worden na een bepaalde tijd.

  • Eerste vaccinatie die het kind zal krijgen, is de vaccinatie tegen Hepatitis B en ze wordt tot 24 uur na de geboorte gegeven. De volgende vaccinaties gaan als volgt:

  • 2 maand van het leven, tussen 7 en 8 week, wordt tweede dosis tegen Hepatitis B gegeven, maar ook de eerste dosis tegen tetanus, kinkhoest, difterie en Haemophilus influenzae type B (Hib).

  • 3. – 4. maand– tweede dosis tegen tetanus, kinkhoest, difterie en Hib, maar ook de eerste dosis tegen polio.

  • 5. – 6. maand – derde vaccinatie tegen tetanus, kinkhoest en difterie.

  • 7. maand – derde dosis tegen Hepatitis B.

  • 13. – 14. maand – eerste dosis tegen rodehond, mazelen en bof.

  • 16. – 17. maand – vierde vaccinatie tegen tetanus, kinkhoest en difterie.

  • Tijdens het zesde jaar herhaalt men de vaccinatie tegen tetanus, kinkhoest en difterie en polio (wordt vaak herhaalde vaccinatie genoemd). Wanneer het kind 10 jaar oud is, wordt herhaalde vaccinatie tegen mazelen, bof en rodehond toegediend. Op de leeftijd van 14 jaar krijgt het kind de herhaalde vaccinatie tegen tetanus, kinkhoest en difterie en na het worden van 19 jaar krijgt men derde dosis.

Al in al zijn de vaccinaties verplicht tegen Hepatitis B, Hib, bof, rodehond, mazelen, polio, tetanus, difterie en kinkhoest.

Behalve die bovenvermelde kan het kind ingeënt worden tegen: pneumokokken, meningokokken, waterpokken, griep, rotavirussen, Frühsommer-Meningoenzephalitis en Hepatitis A. Deze aanbevelen vaccinaties zijn echter niet gratis. De juiste vaccinatie kunnen we zelf bij een apotheek of bij een vaccinatiecentrum. De aanbevelen vaccinaties zijn afhankelijk van onze beslissing, maar voor het weigeren van een verplichte vaccinatie dreigt een boete ( eenmalig zelfs 10 000 PLN). Over de gevolgen voor individuele en publieke gezondheid kan men ook niet vergeten.