Jij bent hier: Informatie rond gezondheid  »  Ziektes  »  Redenen, verschijnselen en behandeling van suikerziekte

Redenen, verschijnselen en behandeling van suikerziekte

Gepubliceerd in de categorie Ziektes       
Redenen, verschijnselen en behandeling van suikerziekte

Volgens schattingen ong. 2,5 miljoen mensen in Polen hebben een probleem met suikerziekte. Op dit moment komt deze ziekte zo vaak voor dat zelfs als beschavingsziekte wordt beschouwd. Nog erger is dat de suikerziekte ook steeds vaker bij kinderen gediagnosticeerd wordt.

Bij mensen met suikerziekte produceert de alvleesklier niet voldoende of helemaal geen insuline die een belangrijk hormon voor regulatie van het suikerniveau in het bloed is. Het is niet zo makkelijk om de redenen ervan aan te wijzen. Zowel genetische alsook milieufactoren worden hier als relevant genoemd. De verspreiding van deze ziekte in hoog ontwikkelde landen getuigt dat in de etiologie van deze aandoening de levensstijl en voeding een aanzienlijke rol hebben. Overgewicht, dieet met een hoog niveau van vetten en zoetigheden, geringe lichamelijke activiteit zijn het vaakst voorkomende redenen van suikerziekte type 2 die bij de meeste mensen optreedt. Een beetje anders ziet dit eruit bij suikerziekte type 1, deze heeft dan zijn bron in het fungeren van het weerstandssysteem en genetische kenmerken.

De verschijnselen van suikerziekte zijn zo kenmerkend dat er makkelijk van een andere ziekte kan worden onderscheiden, toch kunnen ze in de eerste fase nagelaten worden. Het gaat over zulke toestanden als vermoeidheid, slaperigheid, verhoogde eetlust, afvallen, polyurie, verminderd weerstand op infecties. Geen van deze verschijnselen betekent niet onmiddellijk dat er iets onrustwekkend aan de hand is, maar indien ze samen optreden moet dit zorg opwekken.

De behandeling van suikerziekte is afhankelijk van de soort en gevorderdheid ervan. Type 1 eist het toedienen van insuline, type 2 eist vooral preventieve handelingen – gezonde dieet, lichamelijke activiteit en vermindering van overgewicht vormen de basis ervan. Bij meer ernstige gevallen worden geneesmiddelen gebruikt.