Jij bent hier: Informatie rond gezondheid  »  Ziektes  »  Hyperthyreoïdie – meest voorkomende verschijnselen

Hyperthyreoïdie – meest voorkomende verschijnselen

Gepubliceerd in de categorie Ziektes       
Hyperthyreoïdie – meest voorkomende verschijnselen

Indien de schildklier te grote hoeveelheid van hormonen produceert spreken wij over hyperthyreoïdie. Hoe ontstaat deze aandoening, welke verschijnselen het heeft en hoe wordt het behandelt?

De schildklier is een klier die bevindt zich in het benedenste en voorste deel van de hals, tussen de larynx en trachea. Het produceert belangrijke voor het organisme hormonen: thyroxine, calcitonine en drie-joodthyronine. Deze hormonen beïnvloeden de metabolische processen en regulieren de calcium fosfaathuishouding van het organisme. Tot de meest voorkomende problemen met de schildklier behoren hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie waarbij deze eerste aandoening komt vaker voor. Bij hypothyreoïdie produceert de schildklier niet genoeg hormonen en analogisch – bij hyperthyreoïdie – te veel. Zowel de eerste als de tweede aandoening zorgt voor onaangename verschijnselen en veranderingen die moeten worden bestreden.

De redenen van hyperthyreoïdie zijn verschillend. Tot de meest voorkomende behoren: de ziekte van Graves en ziekte van Plummer dus een toxische struma. In beide situaties de onregelmatigheden in de schildklier ontstaan door signalen van het hersenaanhangsel waardoor te veel hormonen wordt geproduceerd.

Tot de meest voorkomende verschijnselen van hyperthyreoïdie behoren: snel en aanzienlijk afvallen ondanks veel wordt gegeten, prikkelbaarheid, opgewektheid en slaaploosheid, hartkloppingen, handtrillingen, te hoge zweetproductie, struma. Een ander vaak voorkomend verschijnsel is de diarree die met te snelle metabolisme te maken heeft. Bij vrouwen kunnen er ook stoornissen in de menstruatiecyclus ontstaan. Personen met hyperthyreoïdie klagen ook vaak over problemen met de huid of verzwakking van de spieren in de onderste ledematen.