Jij bent hier: Informatie rond gezondheid  »  Ziektes  »  Wat kun je tegen astma doen?

Wat kun je tegen astma doen?

Gepubliceerd in de categorie Ziektes       
Wat kun je tegen astma doen?

Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen. De oorzaak is bronchiale hyperreactiviteit. Tot de meest voorkomende symptomen behoort benauwdheid op grond van ademwegobstructie. Astma is een psychosomatische ziekte.

Oorzaken

Astma ontstaat door interactie met de omgeving. Door groeiende vervuiling van het milieu en de veranderende levensomstandigheden worden wij voortdurend blootgesteld aan verschillende stoffen die vreemd voor onze lichaam zijn. Deze factoren hebben een irriterende uitwerking op de slijmhuid van de luchtwegen, het is het eerste gedeelte van de luchtwegen dat contact met de buitenwereld heeft. Met de tijd begint de slijmhuid op de irriterende factoren over te reageren.

Een goed voorbeeld van een overreactie is een allergie. Stoffen die allergieën veroorzaken (allergenen) dat zijn bijvoorbeeld pollen. In het voorjaar worden de pollen met de lucht ingeademd. De bronchiale slijmhuid wordt voortdurend aan de irriterende werking van deze allergenen blootgesteld. Op een bepaald moment is de allergische reactie zo sterk dat de spieren van de bronchiën verkrampen en het komt tot benauwdheid.

Symptomen

Typische verschijnselen van astma zijn hoest en benauwdheid 's ochtends en 's nachts. Tussen aanvallen hebben de meeste patiënten geen klachten. Benauwdheid en hoest stoppen vanzelf of na een snelle behandeling (heel vaak is het voldoende een stof die de bronchiën ontkrampt in te nemen). Bij sommige patiënten is het enige symptoom van astma een hardnekkige hoest (er is dan sprake van hoest-variant astma).

Typische symptomen zijn:

  • benauwdheid

  • hoest

  • gevoel van druk op de borstkas

  • piepende ademhaling

Hoe vaak de aanvallen voorkomen hangt ervan af in hoeverre de aandoening onder controle is. Bij gebrek aan behandeling kunnen ze zelfs twee keer per week voorkomen. Zij maken het dagelijkse leven van de zieke moeilijk. Het kan ook tot een verslechtering van de toestand komen, zodat de patiënt naar het ziekenhuis moet.

Bij astma is het belangrijk om contact met de allergenen te voorkomen. Het is dus van belang om geen gordijnen en tapijten te gebruiken, omdat er veel stof in zit; in de ruimtes waar de patiënt verblijft mag niet worden gerookt; het is beter geen gearomatiseerde wasmiddelen te gebruiken, zuinig met parfum omgaan; geen luchtbevochtigers gebruiken, omdat daardoor schadelijke schimmels ontstaan, geen huisdieren, omdat in hun veer allergenen zitten.